Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Βελονάκι ή βελόνες;;;

Κάποιες πλέκουν μόνο με βελονάκι κι άλλες μόνο με βελόνες. Υπάρχουν και πολλές - κι εγώ μέσα σε αυτές που πλέκω και με τα δυο! Τι προτιμώ;;;;
Το βελονάκι είναι πιο απλό, πιο γρήγορο κι έχω την αίσθηση πως οι βελονιές του είναι πεπερασμένες. Τρώει περισσότερο νήμα και βγάζει λίγο πιο vintage αποτέλεσμα, πιο "γιαγιαδίστικο"! Αλλά είναι η χαρά της ταχύτητας και του αβασάνιστου πλεξίματος! Και είναι γεγονός πως δε έχει βρεθεί ακόμα μηχανικός τρόπος να υποκαταστήσει το βελονάκι!
(Το πολύχρωμο σάλι είναι πλεγμένο με βελονάκι, σε δυο βδομάδες - νομίζω- με ένα απλό σχέδιο που θα το βρείτε εδώ) 








Πάμε στις βελόνες... Οι βελόνες είναι πιο σύνθετες... οι βελονιές και οι συνδυασμοί τους περισσότεροι. Αν πεις να κάνεις ένα σχέδιο με πλέξη ζέρσεϊ (μια σειρά καλή, μια σειρά ανάποδη) οκ... είναι απλό ως βαρετό! Αν πας κάποια βήματα πιο κάτω, κάνεις δαντέλα με πλεξίδες και ολίγον από drop stitch... γίνεται το λοιπόν σύνθετο και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει ( αν φυσικά ξεπεράσεις το κρίσιμο σημείο που θες να πετάξεις το πλεκτό από το παράθυρο!
(Το γαλάζιο σάλι είναι πλεγμένο με βελόνες. Μου πήρε αρκετές βδομάδες να το τελείωσω και ώρες ώρες ήταν βασανιστικό! Κάθε σειρά του είναι διαφορετική και ήθελε το 100% της προσοχής  μου! Είναι όμως από τα πλεκτά που δε σκέφτεται κανείς ότι είναι χειροποίητο! Το σχέδιο θα το βρείτε εδώ.
Εσείς τι προτιμάτε;;;













(και ναι! έκανα ανάρτηση μέσα σε 10 μέρες!!! έσπασα το ατομικό μου ετήσιο ρεκόρ νομίζω! Αλλά είμαι σε οίστρο δημιουργίας μου φαίνεται! Ξεκουράστηκα από τις διακοπές, τα βρήκα με τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου, ιεράρχησα τις προτεραιότητες μου και επέλεξα να μην αφήνομαι στις καταστάσεις...
Κι ετοιμάζω κι άλλα.. γιατί... έπιασα βελόνα και κλωστή! ) 

5 σχόλια:

  1. Wow!!! Μπράβο ρε Άννα! Ανυπομονώ να δω τι ετοιμάζεις! Μου αρέσουν και τα δύο αλλά μου φαίνεται δύσκολο ακόμα να φτιάξω ένα σάλι! Αλήθεια, εσύ τα φοράς όοοοοοοοοοοοοολα αυτά που έχεις φτιάξει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχ! Τα φοράω Μαρίνα! Αρκετά έχω χαρίσει σε φίλες ή στις ανηψιές μου αλλά τα πιο πολλά τα φοράω! Σε λιγο βεβαια οι ντουλαπες θα γεμίσουν και θα έχω θεμα!

      Διαγραφή
  2. Kαι τα δυο μου αρέσουν Ανούλα, λίγο περισσότερο το γαλάζιο !!
    Είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα, χειμώνας
    έρχεται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Σοφία... στο γαλάζιο η δουλειά του φαίνεται! 'Οσο για το χειμώνα... έχω μπει λίγο στα χωράφια σου!

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους, ένα καλό κείμενο, βοηθητικό, και με χιούμορ !

    Είμαι νέος στην πλέξη. Επέλεξα βελόνες γιατί —οπως αναφέρεις— το βελονάκι θυμίζει «γιαγιά». Έκανα μπόλικη εξάσκηση πριν αρχίσω να πλέκω κάτι, ώστε να ρέει εύκολα, αλλιώς βαριέμαι γρήγορα και τα παρατάω. Είμαι στη φάση να πλέξω το πρώτο μου πουλόβερ και —όπως λες— είμαι έτοιμος να το πετάξω από το παράθυρο !!! Σκέφτηκα μήπως με το βελονάκι η πλέξη ειναι γρηγορότερη και λιγότερο βαρετή, και απ'οτι καταλαβαίνω, ναι, είναι... αρχίζω να βλέπω φως στο τουνελ !!!

    Ερώτηση : μου αρέσει η σφιχτή πλέξη («μπάζει» εδώ που μένω και δε θέλω τρύπες). Μου προτείνεις βελόνες ή βελονάκι;

    Ευχαριστώ
    Νιρέας

    nireas.gkinis@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή