Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Blackwork!

Πριν από δυο βδομάδες στο blog της Sharonb (http://pintangle.com/) υπήρχε μια ανάρτηση- θησαυρός! Μας παρέπεμπε σε ένα εκπληκτικό blog : www.string-or-nothing.com όπου υπήρχε ένα δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο με σχέδια για blackwork! Για να βρείτε τα σχέδια πατήστε εδώ.
Τι είναι το blackwork; Σαν τεχνική είναι πολύ απλή. Ουσιαστικά πρόκειται για πισωβελονιά, που όμως καλό είναι να γίνεται κάπως ιδιαίτερα. Τι εννοώ; Ουσιαστικά κάνεις τη διαδρομή του σχεδίου κεντώντας τη μια βελονιά κι αφήνοντας την επόμενη κοκ. Έτσι όταν ολοκληρώσεις την πορεία του σχεδίου σου, γυρνάς προς τα πίσω , από την ίδια διαδρομή κεντώντας τις βελονιές που άφησες. αυτό γίνεται προκειμένου και από την πίσω μεριά του κεντήματος να σχηματιστεί το ίδιο ακριβώς σχέδιο!
Και να σας πω και το κόλπο: όσο σύνθετο κι αν φαίνεται ένα σχέδιο, αν βρεις τη σωστή διαδρομή, γίνεται πολύ απλό και ξεκάθαρο!
Για του λόγου το αληθές έφτιαξα αυτή την πετσέτα χεριών μέσα σε μια βδομάδα ( την ώρα που οι γιοί μου διάβαζαν- έχουν και οι δυο το συνήθειο όταν διαβάζουν να με θέλουν σε μια γωνιά - συγκεντρώνονται λένε καλύτερα με τον "μπαμπούλα" τριγύρω). Σας φαίνεται σύνθετο το σχέδιο; Κι όμως να προσέξετε καλύτερα το σχέδιο θα δείτε πως είναι μόνο τετράφυλλα λουλούδια στη σειρά και τα μικρά τετραγωνάκια στο κέντρο!
Η πετσέτα προορίζεται για την ανιψιά μου και βαφτισιμιά μου, για το δικό της σπιτικό, όταν με το καλό το φτιάξει. Και φυσικά υπάρχει και η πετσέτα προσώπου και η πετσέτα σώματος. Οπότε σας έχω μια ερώτηση και θέλω την γνώμη σας. Έχω δυο σκέψεις στο μυαλό μου:
1. Κεντώ το ίδιο σχέδιο και στις άλλες δυο πετσέτες σε διαφορετικά σχήματα (πχ. ρόμβους στη μια και γραμμές που θα σχηματίσουν τετράγωνα κοκ)
2. Κρατάω μόνο το ίδιο χρώμα κλωστής - μοδάτο το φουξ δε βρίσκετε;- και επιλέγω κάποιο άλλο από τα τόσα σχέδια πάλι σε Blackwork (αυτή η λύση ξεφεύγει από τη λογική του σετ και κρατάει τη βασική ιδέα, μόνο...)
Για πείτε την γνώμη σας και κυρίως κάντε ένα κόπο και δείτε τα σχέδια. Τα περισσότερα από αυτά πιστεύω πως μπορούν να γίνουν σταυροβελονιά ή ακόμα να γίνουν τέλεια σχέδια για κέντημα με χάντρες!

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Άννα. Πολύ όμορφη η νέα βελονιά και πολύ εύκολη μου φαίνεται αν βρεις το ρυθμό που πρέπει να κρατάς. Νομίζω ότι έχω δει σε ένα κατάστημα στη Νέα Ιωνία ένα σετ της dmc που αποτελείται από ένα κομμάτι καμβά, τις κλωστές που θα χρειαστείς και ένα βιβλιαράκι με σχέδια σχετικά με την βελονιά αυτή...
    Στο ερώτημά σου, θα προτιμήσω την πρώτη σου εκδοχή, ως πιο κλασική! Θα έκανα το ίδιο σχέδιο σχηματίζοντας διαφορετικά σχέδια ανάλογα με το μέγεθος της πετσέτας και τί ακριβώς σχέδιο χωράει σε κάθε πετσέτα! Για παράδειγμα θα έβαζα δύο τρίγωνα αντικριστά (όπως έχεις το μεσαίο άλλο ένα ή δύο, ανάλογα την πετσέτα, αντίθετα από αυτό) καιθα συνέχιζα με το ίδιο σχέδιο στις ακρες της πετσέτας. Αυτό θα το επέλεγα εγώ πυ προτιμώ το σετ να έχει το ίδιο σχέδιο.. Αν πρόκειται για νέα κοπέλα ίσως να ήθελε διαφορετικά σχέδια για να είναι ξεχωριστά κομμάτια!
    Καλή συνέχεια και καλό τελείωμα στις υπόλοιπες πετσέτες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aννούλα, τεχνικά δεν καταλαβαίνω και πολλά,
    αυτό που βλέπω μου αρέσει πολύ.
    Θεωρώ ότι θέλει πολύ υπομονή, αλλά εσύ την έχεις,
    χίλια μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η πετσετούλα σου και πρωτότυπη.Το καλό με αυτήν την βελονιά είναι ότι η πίσω πλευρά βγαίνει πολύ καθαρή σε
    αντίθεση με την πισωβελονιά. Περιμένω το σχέδιο που θα κάνεις και στην άλλη.
    Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα
    Φιλιά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω,ζαλίστηκα,μου φαίνεται πολύ δύσκολο....Πανέμορφο όμως πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χα χα! έχουμε πολλά κοινά! και εγώ κεντάω όταν γράφει ο Χρήστος μου! με θέλει για καμπανάκι, ξέρεις! γράφε! μη χαζεύεις! οπότε τελειώνω και την ατέλειωτη προίκα μου....πολύ μου άρεσε αυτό που έκανες! μπορείς να κάνεις πράγματι ένα σετ εγώ αυτό θα προτιμούσα ...αλλά εγώ είμαι λιγάκι κλασικός τύπος...ωραία τεχνική μου άρεσε...ίσως δοκιμάσω ....αλλά για να μη με πνίξουν οι τύψεις πρέπει να τελειώσω κάποια από αυτά που ξεκίνησα γιατί ...να έτσι μου άρεσε το σχέδιο και έμειναν στο προσεχώς...μπράβο κουκλίτσα μου μπράβο! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο Αννα ειναι πανεμορφη και ωραιο το χρωμα και γενικα το συνολο.Οσο για την ερωτηση ιδια η διαφορετικα σχεδια σαν κλασικη που ειμαι προτιμω τα ιδια αλλα μια ερωτηση στην κοπελα που θα τις χρησημοποιησει θα ηταν καλητερη.Πολλα φιλια και καλες δυμιουργιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή