Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Γιατι πλέκουμε άραγε; (και μια καινούργια μπλούζα!)


Είναι πια δυο χρόνια που πλέκω. Πλέκω με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν διστάζω να κάνω και πιο μεγάλα πλεκτά και πιο περίτεχνα. Κι όταν δεν πλέκω , σκέφτομαι, ονειρεύομαι και προγραμματίζω τα επόμενα πλεκτά!
Και δεν είμαι μόνο εγώ! Είμαστε πολλές, γυναίκες από όλες τις ηλικίες, με διαφορετικές εμπειρίες, σπουδές, βιώματα. Γιατί όμως πλέκουμε; Γιατί γυρίσαμε σε μια τέχνη που πριν από δυο δεκαετίες οι περισσότερες Ελληνίδες την είχαν εξοστρακίσει από το σπίτι τους ως "μπανάλ" και μαζί με τις βελόνες και τα βελονάκια έθαψαν και τα περίτεχνα σεμεδάκια της γιαγιάς;
Ίσως να φταίει η κρίση που μας έκλεισε στα σπίτια μας και μας ανάγκασε να γυρίσουμε στο χειροποίητο. Γιατί όπως και να το κάνουμε ζοριζόμαστε πια για να αγοράσουμε ένα ολόμαλλο πουλόβερ. Ενώ με λίγο μαλλί και χρόνο, μπορούμε να φτιάξουμε ότι θέλουμε κι όπως το θέλουμε!
Ίσως πάλι να είναι καταγεγραμμένο το πλέξιμο στη μνήμη μας! Στην βιωματική μας μνήμη εννοώ, αφού λίγο πολύ όλες μεγαλώσαμε δίπλα σε μια γιαγιά ή σε μια μαμά χρυσοχέρα.(εγώ είχα την τιμή να έχω και μαμά και δυο γιαγιάδες και όλες μου τις θείες χρυσοχέρες και μάλιστα η καθεμιά στον τομέα της!)  Οπότε έρχεται κάποτε η στιγμή που η μνήμη αυτή ωριμάζει και γίνεται πια δικό μας βίωμα!
Ίσως πάλι  το πλέξιμο να είναι η δική μας ψυχοθεραπεία και ο δικός μας τρόπος να ηρεμούμε! Υπάρχουν άπειρες μελέτες που καταδεικνύουν πόσο ευεργετικό είναι το πλέξιμο στην καταπολέμηση του άγχους. Είναι αυτή η ρυθμική χειρωνακτική εργασία που ρυθμίζει ξανά και σωστά τους χτύπους της καρδιάς μας μετά από μια ζόρικη μέρα.
Και είναι ίσως κι αυτό το συναίσθημα της δημιουργίας: το να ξεκινήσεις ρίχνοντας πόντους και να φτάσεις να φτιάξεις μια μπλούζα για παράδειγμα που τη φοράς , την χαίρεσαι και την καμαρώνεις και να σκέφτεσαι "αυτό το έφτιαξα εγώ" ! Κι αυτό είναι ένα συναίσθημα μοναδικό...

Για όλα τα παραπάνω πλέκω! Και για όλα τα παραπάνω εξαφανίζομαι! Κάτι ετοιμάζω, κάτι παιδεύω με τα χέρια μου, κάτι δημιουργώ και παράλληλα με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζω αυτά που με κουράζουν, αυτά που με κάνουν να αγωνιώ. Πλέκω και μετρώ τους πόντους και ταυτόχρονα ξορκίζω ότι με έχει κουράσει όλη τη μέρα και προσεύχομαι για κάτι καλύτερο για όλους αλλά και για την οικογένεια μου...

Κάπως έτσι με λίγο μέτρημα και πολλές μουρμουριστές ευχές έγινε κι αυτή η μπλούζα! Το σχέδιο από το raverly θα το βρείτε εδώ και είναι της σχεδιάστριας Suvi Simola. Είναι καλογραμμένο και εύκολο και μου άρεσε γιατί ούτε κλασσικό ούτε μοντέρνο το λες! Το μαλλί που χρησιμοποίησα είναι απαλό και ζεστό- ότι πρέπει για τις μέρες αυτές που το κρύο είναι τσουχτερό! Κι αυτό είναι πλεγμένο κυκλικά από πάνω προς τα κάτω! Μεγάλη ευκολία και καθόλου ράψιμο!
Αυτό είναι το μπλουζάκι της μέντας (από το χρώμα) λοιπόν!



5 σχόλια:

  1. να λοιπόν που βρήκες ένα σωρό λόγους που πλέκουμε .....και αφού εξαφανίζεσαι γιαυτό το λόγο, άντε συγχωρημένη!!! πολύ όμορφη η μπλούζα σου,....εγώ για να είμαι ειλικρινής όταν είναι να κάνω κάτι για μένα (όπως τώρα έχω ξεκινήσει ένα σακάκι - ζακέτα) δεν είμαι και πολύ ζεστή.....αν είναι για τα παιδιά μου το τελειώνω στο πι και φι, μεγάλο το έργο σου και πολύ όμορφο.....να σου πω την αλήθεια εγώ αν το έφτανα σε αυτό το μάκρος θα το συνέχιζα και θα το έφτιαχνα φόρεμα....έχω ένα κόλλημα με τα φορέματα εγώ.....μπράβο βρε Αννα ....πόσον καιρό σου πήρε? με γεια και σε άλλες δημιουργίες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με γεια σου.Ειναι παρα πολυ ωραιο και το σχεδιο και το χρωμα.Οσο για τους λογους που κανουμε τετοιες δουλειες πλεκουμε και κενταμε ειναι ολοι αυτοι και συμφωνω μαζι σου πολλα φιλια καικαλη συνεχεια σε οτι ετοιμαζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αννούλα, όταν ο άντρας μου μου είπε "πολύ ακριβό χόμπυ έχεις",
    βλέποντας τα τόπια με υφάσματα που κουβαλάω, του απάντησα ότι
    ο ψυχίατρος θα στοίχιζε περισσότερο........
    Η μπλούζα έγινε τέλεια, μπράβο σου που ξέρεις και πλέκεις τόσο όμορφη,
    εγώ δεν ξέρω και πολλά πράγματα από πλέξιμο......
    Πολλά φιλάκια, με γειααααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aννούλα μου, πολύ καλή και σφαιρική η ανάλυσή σου σχετικά με το πλέξιμο. Προσωπικά πιστεύω ότι λίγο από όλες τις αιτίες, άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο είναι που μας φέρνουν κοντά στην αγαπημένη μας δημιουργική απασχόληση. Εμένα με χαλαρώνει, με ηρεμεί και με ξ ε κ ο υ ρ ά ζ ε ι... Οσο για τη νέα σου μπλούζα, υπέροχη και αυτή αλλά και το μοντέλο ΄Αννα. Σε φιλώ και ελπίζω να τα πούμε σύντομα. Μαριέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aννούλα μου, πολύ καλή και σφαιρική η ανάλυσή σου σχετικά με το πλέξιμο. Προσωπικά πιστεύω ότι λίγο από όλες τις αιτίες, άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο είναι που μας φέρνουν κοντά στην αγαπημένη μας δημιουργική απασχόληση. Εμένα με χαλαρώνει, με ηρεμεί και με ξ ε κ ο υ ρ ά ζ ε ι... Οσο για τη νέα σου μπλούζα, υπέροχη και αυτή αλλά και το μοντέλο ΄Αννα. Σε φιλώ και ελπίζω να τα πούμε σύντομα. Μαριέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή